TESTRESZABÁS

KIÁLLÍTÁS A LÁTOGATÓK SZAVAZATAI ALAPJÁN

A záró tárlat kísérleti jellegű, és elsősorban a kétezres évek fejleményeire reagál: az együttműködésen, illetve részvételen alapuló művészeti törekvésekre, valamint a múzeumok megnövekedett felelősségére. A látogatók egy előzetes szavazás során választhatják ki a gyűjteményből a számukra legérdekesebb, legfontosabb, legkedvesebb műveket, így aktívan részt vehetnek a múzeum tevékenységének formálásában.

kurátorok: Szipőcs Krisztina és a látogatók

A rádiók-tévék kínálatában valaha roppant népszerűek voltak a kívánságműsorok, bár legtöbbször előre borítékolható volt a választék – népszerű slágerek, érzelmes nóták, kabaréjelenetek. Vajon mit tudhatunk meg a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő közönségről akkor, ha ezúttal az ő kezükbe adjuk a döntést? A látogatók most egy internetes szavazás útján kiválaszthatják a nekik leginkább tetsző műveket a Ludwig Múzeum gyűjteményéből, és a szavazás eredménye alapján állítjuk ki azt a nagyjából húsz művet, amely utolsó, meglepetés kiállításunk anyagát adja.

A Ludwig 30 sorozat utolsó állomása, a TESTRESZABÁS érdekes kísérlet és felmérés is egyben, amelyben szeretnénk többet megtudni a közönségünkről: hogyan közelítik meg a művészetet, milyen szempontok szerint választanak művészt, műfajt, témát (esetleg méretet vagy technikát)? Mitől válik fontossá egy adott műtárgy egy laikus néző számára? Egy kedves – nem szakmabeli – ismerősöm például egy nagyméretű, nonfiguratív kép kedvéért járt a Ludwig Múzeumba: a képet nézve szinte meditatív állapotba került, feltöltődött, mondhatni, terápiás célokra használta azt. Mások igénylik a művekhez kapcsolódó információt, falják a referenciákat, a sztorikat, enélkül elveszettnek érzik magukat és érthetetlennek a kortárs művészetet. Sokan a nagy nevek kedvéért jönnek, de van olyan is, aki a kuriózumokat kedveli – itt és most alkalmat adunk arra, hogy ki-ki a muzeológus-kurátor bőrébe bújhasson, és a gyűjteményben böngészve megtalálja a számára legkedvesebb darabokat.

Mindig új szempontokkal gazdagította a muzeológiát, ha egy jól ismert anyagból egy képzőművész – esetleg egy filmrendező, zenész vagy akár egy másik nyelv, kultúra képviselője – válogatott friss szemmel, s ebben reménykedünk most is. A részvételen alapuló művészet és a nyitott múzeum jegyében mi ezúttal saját közönségünket kérjük fel, hogy aktívan fejezzék ki igényeiket, fejtsék ki saját szempontjaikat, elvárásaikat múzeumunkkal kapcsolatban.